EN | SK

Ministerul Apărării Naționale_Servare et Manere_Arborele Internațional al Păcii

Rumunské Ministerstvo národnej obrany informovalo o aktivite Servare et Manere

Bukurešť, 27. októbra 2021. Ministerstvo národnej obrany Rumunska dnes na svojich oficiálnych sociálnych sieťach informovalo o nedávnej aktivite Servare et Manere. Dr. Marek Sobola, riaditeľ asociácie si uctil všetky pietne miesta na Slovensku, ktoré sú venované Rumunskej armáde. Znenie príspevku prinášame v pôvodnej verzii:

Slovacia, 25 octombrie 2021 – 14 ore, 700 de kilometri și 25 de coroane depuse

ONG-ul slovac Servare et Manere, responsabil de implementarea proiectului internațional Arborele păcii, a comemorat victimele Armatei Regale Române cu ocazia Centenarului nașterii Regelui Mihai I al României și, de asemenea, cu ocazia Zilei Armatei României.

La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, la eliberarea Slovaciei au luat parte aproximativ 240 000 – 260 000 de români, formați din personal din 16 divizii, un corp aerian, o brigadă a armatei de căi ferate, un regiment de tancuri, precum și alte unități. Deosebit de semnificativă a fost participarea lor la operațiunea Bratislava-Brno (25 martie-5 mai 1945), la care, pe lângă 266 000 de soldați sovietici, au participat și 86 000 de soldați români. 10 435 de soldați ai armatei române sunt înmormântați în Slovacia. Dintre aceștia, 10 384 sunt înmormântați în Cimitirul Militar Central al Armatei Regale Române din Zvolen, 36 de soldați și-au găsit locul final de odihnă în cimitirul din Stará Turá și 15 în Trenčianska Teplá.

Prin depunerea de coroane, doctorul Marek Sobola, directorul asociației Servare et Manere, a onorat memoria ultimului Rege al României Mihai I, comandantul șef al Armatei Regale Române și, de asemenea, memoria eroilor români care și-au pus viața pentru eliberarea Slovaciei.

Regele Mihai I a jucat un rol cheie în tranziția României la Aliați după 1944 și a petrecut decenii în exil după abdicarea forțată. Timp de 14 ore, Marek Sobola a parcurs 700 de kilometri și a vizitat toate lăcașurile de cult cunoscute dedicate victimelor Armatei Regale Române din Slovacia. A depus exact 25 de coroane pe 20 de locuri.

Autor textu/správy: Ministerul Apărării Naționale — MApN
Zdroj fotografie: Ministerul Apărării Naționale
Zdroj textu: Servare et Manere